Ezért fontos, hogy időben meglegyen az érvényes energiatanusítvány.

Szponzorált tartalom

energiatanusítvány
energiatanusítvány

Végre-valahára kertes házba költöztünk a családommal. Egy ideig azon gondolkodtunk, hogy a nekünk kicsi, de nagyon kellemes és otthonos lakást, amiben addig éltünk megtartjuk, és kiadjuk. Végül azonban úgy döntöttünk, hogy inkább eladjuk. Már találtunk is vevőt, amikor értesültünk arról, hogy egy lakás vagy családi ház eladása egy bizonyos energiatanusítvány (vagy energetikai tanúsítvány) nélkül nem lehetséges.

Szerencsére találtunk egy remek weboldalt, aminek pont az a fő célja, hogy segítse azokat, akiknek erre a tanúsítványra lenne szüksége egy ingatlan eladásához vagy pl. egy pályázathoz.

Energiatanusítvány gyorsan és egyszerűen – ezt kínálja az e-tanusitas.eu

Az oldal, amit találtunk az e-tanusitas.eu. Az oldal legfontosabb ismérve az, hogy egy szolgáltatást kínál, ami nem más, mint energetikai tanúsítványok elkészítése az ország egész területén. Az e-tanusitas.eu a nulladik lépéstől kezdve egészen a kész dokumentum kiállításáig minden feladat elvégzését vállalja. Vagyis az ingatlan energiatanusítvány elkészítéséhez szükséges, mérnök által végzett, helyszíni állapotfelméréséhez is küld embert, tehát ezt sem neked kell intézned.

Az igénylés során mindössze annyi a dolgod, hogy felveszed a kapcsolatot a céggel (telefonálhatsz magad is, de visszahívást is kérhetsz), egyeztetsz egy időpontot az állapotfelmérést végző mérnökkel, és várod, hogy megérkezzen a kész dokumentum. Elkészített tanúsítványodat kérheted nyomtatott formában, mely esetben egy GLS futár fogja kiszállítani azt a helyszíni felmérés után mindössze 24 órán belül. Ha viszont úgy gondolod, hogy a nyomtatott dokumentum csak nyűg, plusz kedveled a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő megoldásokat, akkor azt is kérheted, hogy a kész energiatanusítványt csak e-mailben, digitális formátumban küldjék el neked.

De mi is az az energetikai tanúsítvány?

Az e-tanusitas.eu oldalon nem csak arra van lehetőségünk, hogy szükség esetén hivatalos és minden szempontból érvényes energetikai tanúsítványt igényeljünk, hanem arra is, hogy tájékozódjunk arról, pontosan mi is az az energiatanusítvány, mit mutat meg, miért van rá szükség, meddig érvényes, és még sorolhatnánk. Az oldal tehát rengeteg fontos és részletes, de mégis bárki számára könnyen megérthető infót is közöl.

Az oldalról megtudhatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, ami tulajdonképpen azt mutatja meg, mennyi energia szükséges az adott ingatlan fenntartásához, mindennapi működtetéséhez. A tanúsítvány tartalmazza az úgynevezett energetikai besorolás szintjét, mely egy 12 szintes, az egyes szinteket betűjelekkel jelölő skála. Azt, hogy ingatlanunk milyen besorolást érdemel, különböző felmérések eredményei alapján állapítják meg, ezért van szükség az e-tanusitas.eu energiatanustítvány-igénylési folyamatában is szereplő helyszíni felmérésre.

A tájékoztatókat olvasva megtudhatjuk azt is, hogy mi az a minimum energetikai besorolás, ami alatt nem lehet házat építeni, illetve azt is, hogy a magasabb besorolást elérő ingatlanokat értelemszerűen magasabb áron lehet eladásra kínálni. Ugyanakkor az e-tanusitas.eu felhívja a figyelmet arra is, hogy manapság a magasabb szintek eléréséhez szükség van arra, hogy az ingatlan valamilyen szinten megújuló energiaforrások használatával működjön.

Talán fontos információ lehet még az oldal rengeteg tájékoztató anyaga közül, hogy egy ingatlan energetikai tanúsítványa egyetlen példányban készül el, melyet mindig az aktuális tulajdonos birtokol, ezért fontos, hogy az esetleges ingatlaneladás során ne felejtsük el átadni (vagy ha vevők vagyunk, átvenni) azt. Illetve szintén fontos lehet, hogy egy tanúsítvány alapvetően 10 évig érvényes, így figyelnünk kell rá, hogy elévülhet.

Ez persze korántsem minden, amit az e-tanusitas.hu elmagyaráz, csupán néhány fontosabb infó ahhoz, hogy te is lásd, ez a dokumentum tényleg nagyon fontos.

Ha neked is energetikai tanúsítványra lenne szükséged, vagy csak tájékozódni szeretnél a témában, kattints az e-tanusitas.eu-ra!