A megértő figyelem is fontos az addiktológiai munka esetén.

Szponzorált tartalom

Addiktológia
Addiktológia

Korábban féltem igazán megmutatni magam. Már régen is blogoltam, de nem gondoltam, hogy valaha ennyien fogják olvasni, amit írok, és a szűk baráti körömön kívül nem is tudott más az írogatásomról. Tessék, már ezzel a kifejezéssel is kicsit lebecsülöm magam, tudom, de már tényleg sokkal bátrabb vagyok. Amikor az írókörben felolvasom a verseimet, fantasztikus érzés az építő jellegű hozzászólásokat hallgatni – még ha tudom is, hogy van hová fejlődnöm, végre – ennyi idő után – igazán megértő fülekre találok. Aki nem érezte soha ennyire másnak magát, mint a közvetlen környezete, az talán nem is értheti meg ezt az egészet. De velem mindig is ez volt, pedig könnyen barátkozós voltam, de az érzékeny lelkemet inkább csak „megszokták”, de nem értették igazán, mostanáig.

Ezért is hiszek abban, hogy érdemes mások felé empátiával kell fordulni – például az alkoholbetegek felé is, pedig nálunk is előfordult a családban. A jól funkcionáló alkoholizmus az egyik legveszélyesebb, erről pedig legutoljára a Felépülők honlapján olvastam, akik egy nagyon jó, komplex programot tettek össze az alkoholbetegségből való felépülés érdekében. Ezen a programon bárki részt vehet, aki megfelel az állapotfelmérés során a feltételeknek és kifizeti a részvételi díjat. Addiktológiai szakemberek alkotják a szakmai teamet, akik közt van képzésben lévő családterapeuta és Addiktológiai konzultáns is, valamint a Nyírő Gyula Addiktológiai Osztályának Osztályvezető Főorvosa.

Addiktológia, mint olyan nincs meg különböző ágak nélkül a területen belül, ez pedig jelen programban a Minnesota-modell, az adta ugyanis az alapját. Az Amerikából indult, azóta is nagy szakmai sikereknek örvendő módszer már egy ideje hazánkban is egyre nagyobb körökben ismert, főbb alapjait az önsegítő közösségek munkája és a felépülésben lévő függők, mint tanácsadók adják, emellett fontos szerepet kap az edukáció, a családi tanács és az ismeretek, tapasztalatok átadása is. Ez a fajta megközelítés az alkoholizmust betegségnek tekinti, amely az egyénre fizikailag, mentálisan, illetve spirituálisan egyaránt hat. Így komplex módon is kezelendő.

A program négy hetes bentlakás során tanítja meg a függőt arra, hogyan álljon ellen tartósan a késztetésnek, hogy impulzív vágyait kielégítendő, azon nyomban a pohár fenekére nézzen. Ebben elengedhetetlen szerepe van a csoportmunkának, amihez igyekeznek motivációban, hozzáállásban hasonló csapatot összeválogatni, hogy meglegyen a megfelelő dinamika. Maga az elvonulás egy nagyon kellemes, otthonos környezetben történik, a Balatontól nem messze, így a természet szépsége is tartogat néhány szép és emlékezetes pillanatot az itt tartózkodóknak, valamint a felépülésre is pozitívan hat. A cél, hogy az egyén napjai átstruktúrálódjanak, kikerülve a megszokott kerékvágásból megerősödjön és fejlődjön annyira, hogy visszatérve, utógondozás mellett fenn tudja tartani a józan állapotot.