A méz minőségi követelményei

Méz

2016 évben a OMME mézmintát vásárolt mely során közforgalomban lévő minimum harminc helyszínen körülbelül száznegyven mézmintát szerzett be fizikai és kémiai elemzésre. A vizsgálati eredmények a Hmf, a Diasztáz, Fruktóz- glükóz tartalom és nem utolsó sorban szacharóztartalom felmérése irányultak. A klenácz méz jól teljesített minden fizikai, és kémiai behatásnak megfelelt. Analitikai követelményének azaz az érzékszerviz tulajdonságoknak mely mind közül kiemelendő, aranysárga színű, sűrűn folyadékos állományban gazdag, a kikristályosodástól mentes jellegű, jellegzetes harmonikus, telt ízű és illatú legyen szintén megfelelt. Jó magam is megkóstolhattam, íze a gyerekoromból származó úgynevezett Macis méz jellegére emlékeztet, majd a távozó ízvilág után tisztességes méz íz kavarog sejtelmes picit fanyar savanyú, frissítő utóhatással a számban. Szigorú szabályozás van a mézpiac területén ezért joggal állíthatjuk, hogy most  karácsonykor készülő sütemények, és ételek megérdemlik a mézzel való díszítést és ízesítést. Ráadásul méz piac igen széles spektrumú ezzel párhuzamosan óriási élelmiszer ipari feltételeknek kell teljesíteni így a vidéki piacokon túl a bevásárló központok polcain is elérhető, így biztosítva minden vevőt arról bevizsgált, eredeti mézet kap a pénzért.